Bandenlichter

Een lekke band plakken

Gereedschap: Een reparatiesetje voor binnenbanden, bestaande uit een plakkertjes of een vel bandenpleister, een stukje schuurpapier, een tube lijm (solutie) en een drietal bandenlichters. Een fietspomp is natuurlijk ook handig.

1. De buitenband controleren

Zet je fiets op z’n kop of hijs de fiets op. Bekijk allereerst de buitenkant van de fietsband goed en controleer deze op scherpe voorwerpen zoals spijkertjes, glas, punaises, een doorn enz. Als je een scherp voorwerp vind, probeer het dan voorzichtig uit de band van je fiets te verwijderen.

2. Buitenband (half) verwijderen

Meestal is het niet nodig om het wiel van de fiets los te maken als je een binnenband wilt plakken. Als je de buitenband aan één kant van het wiel losmaakt kun je daarna de binnenband eruit halen om deze te plakken.

Nu gaan we de band van de velg halen. We beginnen niet bij het ventiel, maar een stuk hiervan verwijderd en steken een van de bandenlichters onder de rand van de buitenband en halen deze om met de bandenlichter, zodanig, dat de buitenband iets over de rand komt te liggen en vervolgens haken we de bandenlichter vast aan de spaak die er direct onder ligt.

Doe hetzelfde met behulp van de volgende bandenlichter (links of rechts van de eerste, dat maakt niet uit), en steek deze op een afstand van ongeveer 10 centimeter van de eerder geplaatste bandenlichter onder de rand van de buitenband, haal deze net zo om als bij de eerst en haak de bandenlichter op dezelfde manier vast.

Bandenlichter

Bandenlichter onder buitenband plaatsen

Dit kunt u nog een of twee keer op dezelfde manier doen, waarbij u zult merken dat de tussenliggende bandenlichter er vanzelf tussen uit valt, zodat de buitenband los komt van de velg.

U kunt nu met hetzij de hand of met behulp van een bandenlichter aan de binnenzijde van de buitenband langs de velg gaan om deze rondom los te maken.

Nu kan de binnenband uit de buitenband worden gehaald, waarbij niet vergeten moet worden om het ringetje, wat op de velg zit en waarmee het ventiel op zijn plaats wordt gehouden, los te draaien.

Ringetje ventiel losmaken

Niet vergeten: Ringetje van het ventiel losmaken

Niet vergeten: Ringetje van het ventiel losmaken.