Overslaande ketting repareren

Ketting sprong: Een van de oorzaken van schakelproblemen en/of doortrappen, is vaak een gevolg van een vastzittende kettingschakel. U kent het verschijnsel wel: U komt tijdens het fietsen tot de ontdekking dat tijdens het trappen of vaak ook tijdens het schakelen, uw trapper als het ware doorschiet en u even geen weerstand ondervindt, waarbij het net is alsof u van uw pedaal afschiet.

Dit kan overigens, wanneer de schoenen al dan niet vastgeklikt zitten, tot hachelijke situaties leiden. Het wil dan simpelweg zeggen dat de schakel de rondingen van de tandwielen niet kan volgen. Wanneer slechts één schakel dienst weigert dan zal de ketting bij iedere drie of vier omwentelingen ”overslaan”. Zitten er meer schakels vast, dan zal de frequentie van dit overslaan alleen maar toenemen.1. Op zoek naar de vastzittende schakel

Schakel uw ketting over het kleinste achtertandwiel, neem de trapper in uw hand en maak hiermee een achterwaartse draai, zodat de ketting als het ware achteruit over het kleine tandwiel loopt. Kijk nu tijdens het terugdraaien goed naar het onderste wieltje van de derailleur om te zien welke schakel onregelmatig loopt en een sprongetje lijkt te maken, in plaats dat hij netjes over het wieltje loopt: dan is de dader gevonden.

Het betekent meestal dat er te weinig ruimte tussen de ijzeren plaatjes en het scharnierpunt van de schakel zit, doordat ze door de een of andere oorzaak te dicht op elkaar zijn komen te zitten, waardoor het scharnierpunt van de schakel lijkt te worden afgekneld.

2. Ketting ”masseren”

Veelal is dit op te lossen door de schakel op dit punt tussen beide handen goed vast te houden en de schakel op het cruciale punt flink heen en weer te bewegen, zodat de schakel weer soepel wordt. Dit heen en weer bewegen van de ketting kunt u ook nog een keer herhalen, maar dan op de manier tegengesteld aan de vorige: Dus niet alleen in de lengte-richting, zoals de ketting gewoonlijk over de tandwielen zal lopen, maar door met beide handen een dwarsbeweging uit te voeren. Het resultaat zal in de meeste gevallen zijn, dat er weer voldoende ruimte tussen de plaatjes ontstaat, zodat de schakel weer soepel bewegen kan: Probleem opgelost!

Wanneer deze handmatige correctie wordt uitgevoerd, hoeft u de ketting niet van de fiets te verwijderen, daar er aan de onderkant van de kettingloop (tussen het onderste wieltje en de voorbladen) genoeg ruimte te vinden is om deze bewegingen uit te kunnen voeren.

3. Vuile ketting schoonmaken

Een tegenstribbelende kettingschakel kan natuurlijk ook het gevolg zijn van opgehoopt vuil of van roestvorming tussen de schakels, waardoor de kettingscharnieren niet helemaal soepel meer zijn. Dit valt simpelweg te rangschikken onder de noemer slecht onderhoud. In dit geval zal het schoonmaken van de ketting en het vervolgens met een geschikt smeermiddel behandelen van de ketting, de oplossing zijn.

4. Ketting vervangen

Het vervangen van de ketting kan altijd nog de laatste optie zijn, wanneer een en ander niet mocht baten…..Vergeet dan niet om tevens de cassette met tandwielen achter en de grote bladen aan de voorzijde te controleren en deze indien nodig te vervangen. Immers, wanneer de ketting versleten is, dan is het zaak om ook de tandwielen te checken en eventueel te vernieuwen. Een ketting is over het algemeen aan vervanging toe, wanneer er bij het vastpakken van de ketting 5mm speling zit: Met andere woorden wanneer de ketting op het grootste blad ligt, en 5mm in de richting van het voorwiel kan worden bewogen, is de ketting aan vervanging toe.

Overigens hoeven vaak lang niet alle tandwielen van de cassette te worden vervangen. Ditzelfde geldt voor de grote bladen. Bovendien is alles ook los te koop!