Fietsversnelling afstellen

Derailleurs

Deze korte verhandeling voor het afstellen van je versnelling is bedoeld voor versnellingen met derailleurs. Voor de traditionele Sturmey Archer of versnellingen in de achternaaf komt een aparte instructie beschikbaar.


Aanlopende ketting

Een veel voor komend euvel en een grote bron van irritatie onder fietsers is een versnelling die slecht is afgesteld. Een ratelende en aanlopende ketting, het uit de versnelling lopen....dat zijn zo van die ergernissen die de fietser bezig kunnen houden.

De afstelling regelen van de versnellingen van een fiets lijkt zo op het eerste gezicht een klusje waar beter niet aan begonnen kan worden. Dit valt echter reuze mee. Immers, wanneer om te beginnen, de betekenis van de paar stelpunten die zich op de derailleur bevinden, duidelijk is, worden de zaken al een heel stuk helderder.

Fietslift

Maar om te beginnen is 't het handigst om de fiets in een zodanige positie te brengen dat de reparatie op ooghoogte kan worden uitgevoerd, waarbij in ieder geval het achterwiel van de fiets vrij van de grond is. Handig is het gebruik van een set haken die uitgerust met twee katrollen onafhankelijk van elkaar opgetrokken en gevierd kunnen worden: De fietslift. Hierbij worden de haken aan het stuur en onder het zadel bevestigd, waardoor de fiets op de gewenste hoogte kan worden gebracht. En als de fiets dan toch hangt, is het wel zo handig om wanneer dat nodig is, en vaak is dat zo!, wat voorwerk te doen en de derailleurs, de tandwielen inclusief de ketting, eerst eens even goed schoon te maken, en goed te ontdoen van vuil en roest.

Deze factoren kunnen namelijk, afhankelijk van de mate van vervuiling, een goede en juiste afstelling van de versnellingen in de weg kunnen staan.
Als alles goed schoon is kun je beginnen met het afstellen van de derailleurs. We beginnen altijd met de achterderailleur.

 

Deel 2: De achterderailleur 

Gerelateerde artikelen over fietsen:
electrische fiets   rear derailleur   herenfiets kopen   damesfiets inch   elektrische fiets   lekke fietsband   achterderailleur afstellen   vaderfiets   fietsketting reinigen   atb ketting reinigen   test omafietsen   omafiets