Fietsreparatiesetje

Fietsgereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Daarom hebben we ook een lijstje gemaakt met onmisbaar gereedschap voor de fietsenmaker. Bekend en minder bekend gereedschap, handige hulpmiddelen en typisch gereedschap voor speciale fietsreparaties. Je vindt dit gereedschap ook terug bij de diverse instructies.

Om een beetje uit de voeten te kunnen als aspirant fietsmonteur is, naast het initiatief tot het zelf repareren van de fiets, gereedschap een eerste vereiste. Zonder het goede en juiste gereedschap zal een reparatie stranden, en er wordt dan ook gezegd dat goed gereedschap ”het halve werk is”!

  • Allereerst is het handig dat je over een standaard beschikt, waar de fiets ingezet kan worden, zodat alle plekken van de fiets met gemak kunnen worden bereikt en bewerkt, zonder dat de fiets als een ongeleid projectiel allerlei kanten op beweegt.
  • Ook een goede oplossing is in dit verband een zogeheten fietslift. Deze fietslift kun je aan het plafond bevestigen, zodat de fiets, terwijl die aan twee haken hangt, op allerlei af te stellen hoogtes kan worden gehangen, wat het uitvoeren van allerlei reparaties om te beginnen al een stuk eenvoudiger zal maken.
  • Wanneer je een band wilt plakken en hier goed bij wilt kunnen, dan begint het al: Het wiel moet eruit! Dus naast een doosje met de benodigde plakspullen, is de goede maat ring-en/of steeksleutel vereist! Een voorbeeld om even aan te geven dat je de goede spullen moet gebruiken: Het wiel krijg je misschien ook wel los met een tang, maar hiermee verziek je de moeren en draai je ze rond, zodat er later geen sleutel meer is die er grip op zal hebben. Uiteindelijk zul je, met slecht gereedschap, niet een probleem oplossen, maar er een probleem bij krijgen: Zorg dus voor het juiste gereedschap!

De startset, waarmee diverse reparaties te lijf kunnen worden gegaan, bestaat dan, naast een standaard of een fietslift, uit de volgende zaken:

  • Om te beginnen: Wat borstels (oude tandenborstel voot het fijnere werk!) en wat oude doeken om dingen zichtbaar en schoon te kunnen maken.
  • Wat smeermiddelen: Onder andere voor de ketting, wat smeervet en een lichtere oliesoort.
  • Een reparatiedoosje met inhoud, voor het kunnen repareren van een lekke band.
  • Een set steeksleutels en/of een set ringsleutels.
  • Een set schroevendraaiers. Handig is een setje gewone schroevendraaiers en een paar kruiskopschroevendraaiers, bijvoorbeeld drie van elke soort, van klein naar middel tot groot.
  • Een setje imbussleutels.
  • Een set tangen, waaronder bijvoorbeeld een waterpomptang, een bahco, en wat kleinere tangen zoals een kabeltangetje om kabeltjes zoals een remkabeltje, zonder te rafelen te kunnen vervangen en door te kunnen knippen.

Deze opsomming is uiteraard nog verder uit te breiden met gereedschap zoals we dat voorbij hebben zien komen bij het vervangen van een cassette (de cassettesleutel en de freewheeldraaier), of bij het verwijderen van de fietsketting (met behulp van de kettingpons) maar om met verschillende reparaties een aanvang te kunnen maken, is dit een goed begin.