Het lek opsporen

Het lek vinden

Een sissend geluid of een teiltje….. Wanneer het mee zit zult u al direct een sissend geluid horen en misschien al gelijk kunnen zien waar het lek zich bevindt.

Mocht dit niet het geval zijn, dan vult u een teiltje met water, waarbij u de band van uw fiets met de vingers van beide handen enigszins uitrekkend, stukje voor stukje onder water houdt om te zien of er luchtbubbeltjes te zien zijn in het water.U moet er dan wel voor zorgen dat er voldoende luchtdruk in de band van uw fiets zit. Over het algemeen loopt een lekke binnenband niet heel erg snel leeg en wanneer dit wel zo is, kunt u het lek veelal met het blote oog ontdekken, zodat het teiltje met water achterwege kan blijven.

Wanneer het lek is gevonden en u de band hebt gecontroleerd op overige mogelijke lekken, waarbij u de band nog even in zijn geheel door het water hebt gehaald op de manier zoals hierboven is omschreven, kunt u het lek even merken met een pen of iets dergelijks.

U kunt nu u het lek heeft opgespoord, aan de hand van de plek van het ventiel en dus ook aan de hand van het ventielgat in de velg ongeveer bepalen waar de buitenband is doorboord.

Door uw vingers voorzichtig langs de binnenzijde van de buitenband te laten gaan, kunt u voelen of er iets in de buitenband terecht is gekomen wat er niet thuis hoort en dus het lek heeft veroorzaakt: Het zal niet altijd zo zijn dat er iets achterblijft in de buitenband, maar het is natuurlijk wel zo verstandig om, wanneer dit wel zo is, dit te verwijderen, omdat u anders gegarandeerd weer een lekke band zult krijgen.

Het is vervolgens ook nog van belang om, wanneer het lek is opgespoord, te onderzoeken of het lek aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de binnenband zit. Er kan namelijk ook een lek ontstaan, wanneer het velglint, wat u aan de binnenzijde van de velg zult kunnen zien zitten, oneffenheden vertoont, waardoor bijvoorbeeld een spaak schade kan hebben veroorzaakt aan de binnenband.

Schuren rondom het gaatje

Wanneer u deze controles hebt uitgevoerd, gaat u het lek behandelen. Kies een plakkertje en pak een stukje schuurpapier of een schrapertje en de tube lijm, hetgeen u allemaal in uw reparatiesetje zult kunnen vinden. Schuur de plek rondom het lek, zodat het oppervlak wat ruwer is geworden en tevens is ontvet, waardoor de plakker goed kan hechten, en zorg er hierbij voor dat het geschuurde oppervlak groter is dan de omvang van de plakker.